پزشکی و سلامت

غذا برای افطار؛ بهترین انتخاب‌ها در ماه رمضان


انتشار: آذر 23، 1404
بروزرسانی:
24 آذر 1404

وقتی ساعت ها تشنگی و گرسنگی در ماه رمضان پشت سر گذاشته می شود، اولین لقمه ای که به دهان می رسد گویی طعم دنیا را دارد! اما واقعاً فکر کردید که هر غذایی می تواند بهترین انتخاب برای افطار باشد؟ شاید شما هم از آن دسته افراد باشید که بعد از ساعت ها روزه، وقتی سر میز می نشینید، نمی دانید دقیقاً چه چیزی بخورید که هم خوشمزه باشد، هم سالم و هم انرژی بخش. امروز با من باشید تا تجربه هایم را در مورد بهترین غذاهای افطار و نکات مهم تغذیه ای در این ماه عزیز با شما به اشتراک بگذارم.

چرا تغذیه در ماه رمضان اینقدر مهم است؟

شاید برایتان عجیب باشد که چرا تاکید زیادی روی «تغذیه» در ماه رمضان می شود، اما بگذارید یک واقعیت ساده رو بگویم: وقتی بدن برای ساعت های طولانی آب و غذا نمی بیند، نحوه دریافت مواد مغذی در وعده های افطار و سحر می تواند مستقیماً روی سلامت و میزان انرژی شما تاثیر بگذارد. طبق تحقیقات منتشر شده در مجله Nutrition Reviews، انتخاب های غذایی درست باعث می شوند تا متابولیسم بدن در حالت تعادل بماند و فرد کمتر احساس خستگی و ضعف کند (Nutrition Reviews, 2020).

شروعی سبک؛ رموز انتخاب لقمه اول

اولین لقمه بعد از افطار مثل کلید درهای بدن به سمت بازیابی انرژی است. فکر نکنید باید بلافاصله یک بشقاب بزرگ غذا بخورید، چون شکمتان مثل یک موتور حساس است که باید به آرامی روشن شود. من همیشه عادت دارم ابتدا با چند عدد خرما یا یک لیوان شیر گرم روزه ام را باز کنم. خرما به خاطر قند طبیعی و فیبری که دارد، منبع فوق العاده ای برای تامین انرژی سریع و سالم است. جالب است بدانید که پیامبر اسلام نیز افطار خود را با خرما باز می کردند (منبع: دانشنامه اسلامی).

افطاری سالم با دمنوش ها و سوپ ها

بعد از باز کردن روزه با چیزی سبک، نوبت به دمنوش هایی مثل چای سبز، نعناع یا عناب و همچنین یک سوپ سبک می رسد. سوپ به خاطر ترکیب مایع و مواد سبک مثل سبزیجات و گوشت، به سرعت آب و املاح از دست رفته را جبران می کند. خودم این ترکیب را دوست دارم چون حس سنگینی بعد از غذا را کاهش می دهد و معده کاملاً آماده پذیرش غذای اصلی می شود. این ترکیب، برگرفته از تجارب تغذیه ای جهانی است که متخصصان آن را به افراد روزه دار توصیه می کنند (منبع: WHO, 2019).

انتخاب پروتئین؛ گوشت، مرغ یا ماهی؟

خب، بعد از باز کردن روزه و افطاری سبک، نوبت غذای اصلی می رسد؛ جایی که باید به میزان مناسبی پروتئین دریافت کنیم. مصرف پروتئین در وعده افطار بسیار حیاتی است، چون تعمیر و بازیابی بافت ها و عضلات را سرعت می بخشد. هرچند گوشت قرمز در ایران طرفداران زیادی دارد، اما توصیه می کنم بیشتر به سمت مرغ و ماهی بروید، چون هضمشان آسان تر است و چربی های سالم تری دارند. همچنین تحقیقات نشان داده اند که مصرف ماهی حداقل دو بار در هفته به سلامت قلب و مغز کمک می کند (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2021).

غذاهای سنتی ایرانی؛ طعم و مزه ای فراموش نشدنی

جدای از مزایای تغذیه ای، من هر سال یکی از هیجان های رمضانم را پختن غذاهای سنتی مثل آش رشته یا کباب های سبک می دانم. این غذاها نه فقط به خاطر غذایی خوشمزه، بلکه به خاطر حس بودن کنار خانواده و خاطره های شیرین رمضان ساز است که جذاب به نظر می رسند. البته همه غذاهای سنتی بدون استثنا مناسب افطار نیستند؛ مثلا غذاهای خیلی چرب یا سنگین ممکن است باعث دل درد یا کسالت شوند. پس تعادل را فراموش نکنیم، شاهد مثال آش سبزی و یک تکه نان سنگک تازه به همراه چند برگ نعناع.

میوه ها و سبزیجات؛ مکمل های حیات بخش

ممکن است فکر کنید میوه خوردن در افطار به تنهایی کافی نیست، ولی باور کنید ماجرا اینقدر ساده نیست! میوه ها پر از ویتامین، فیبر و آنتی اکسیدان اند که به بازسازی سلول ها کمک می کنند. من همیشه دوست دارم بعد از وعده اصلی یک سیب، پرتقال یا چند تکه هندوانه تازه بخورم – مخصوصاً که هندوانه به تامین آب بدن هم کمک می کند. خوردن سبزیجات به شکل سالاد یا کمی گوجه و خیار هم در کنار غذاهای افطار، مثل یک همراه وفادار بدن شما عمل می کنند (منبع: وزارت بهداشت ایران، 2022).

نکاتی درباره نوشیدن آب؛ آب نوشیدن، اما هوشمندانه!

خیلی ها فکر می کنند در طول افطار آزادند که هرچقدر می خواهند آب بنوشند، اما این کار اگر بی رویه انجام شود، می تواند مشکلات گوارشی به همراه داشته باشد. من خودم همیشه به تجربه فهمیده ام که نوشیدن آب گرم یا ولرم به همراه لقمه های کوچک بهترین ترکیب است. طبق گفته کارشناسان تغذیه ایرانی، بهتر است آب به صورت جرعه جرعه و تا یک ساعت پس از افطار بنوشید و از آشامیدن مقادیر زیاد آب در یک دفعه پرهیز کنید تا بدن آب را بهتر جذب کند (منبع: مجله تغذیه و رژیم درمانی ایران، 2023).

در نهایت؛ راز موفقیت در تغذیه ماه رمضان

رمضان فرصتی تکرارنشدنی است که با خود نظم و اراده می آورد. اما موفقیت در روزه داری فقط به معنای نخوردن نیست، بلکه تأمین مواد مغذی در زمان افطار و سحر است که ما را سالم و شاداب نگه می دارد. پس بیایید با برنامه ریزی مناسب غذای افطار، مثل یک دوست مهربان به بدنمان اهمیت بدهیم، نه یک رئیس سختگیر. سال ها تجربه شخصی و کارم در نوشتن محتوای تغذیه ای به من ثابت کرده است که رعایت تعادل، انتخاب درست غذاها و حفظ شادی هنگام غذا خوردن، بهترین کلید برای یک ماه روزه داری پرانرژی و سلامت است.

پرسش های متداول

۱. بهترین زمان برای شروع افطار چه وقتی است؟

به محض اذان مغرب، بهتر است روزه باز شود تا بدن از تشنگی و گرسنگی طولانی رها شود.

۲. آیا خرما گزینه مناسبی برای افطار است؟

بله، خرما منبع انرژی طبیعی است و به سرعت قند و املاح بدن را تامین می کند.

۳. توصیه شما برای افرادی که بعد از افطار دچار نفخ می شوند چیست؟

مصرف غذاهای سبک مثل سوپ، دمنوش و پرهیز از غذاهای چرب و سرخ شده می تواند کمک کند.

۴. آیا باید زیاد آب نوشید؟

آب کم کم و به شکل جرعه جرعه و از زمان افطار تا سحر نوشیده شود تا جذب بهتری داشته باشد.

۵. غذاهای سنتی برای افطار چقدر مناسبند؟

غذاهای سنتی می توانند گزینه های خوبی باشند، اما باید در نظر داشته باشیم که متعادل، کم چرب و سبک انتخاب شوند.

خلاصه نکات کلیدی درباره بهترین غذاها برای افطار

نکتهتوضیح
شروع افطاربا خرما یا شیر گرم برای تامین انرژی سریع
مصرف سوپ و دمنوشآبرسانی و تأمین ویتامین ها و املاح بدن
مصرف پروتئینترجیحاً مرغ و ماهی برای هضم آسان
میوه و سبزیجاتبرای دریافت ویتامین ها و فیبر کافی
نوشیدن آبنوشیدن جرعه ای و منظم، نه زیاد در یک دفعه

https://miamifood.ir

منبع

تیم تحریریه مجله مفید

تیم تحریریه Mofid Magazine با هدف تولید محتوای معتبر، کاربردی و روزآمد فعالیت می‌کند. ما مجموعه‌ای از نویسندگان، پژوهشگران و سردبیران هستیم که تلاش می‌کنیم مطالبی دقیق، قابل اعتماد و الهام‌بخش در حوزه‌های مختلف ارائه دهیم. رسالت ما ارائه محتوایی است که به آگاهی بیشتر مخاطبان کمک کرده و تجربه‌ای ارزشمند برای خوانندگان ایجاد کند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا